پلاستیک

بازیافت پلاستیک

بازیافت پلاستیک

یکی از مهم ترین فعالیت هایی که برای جلوگیری از آسیب هایی که پلاستیک و مواد پلاستیکی به طبیعت می رسانند و همچنین افزایش درامد و کارافرینی در کشور بازیافت پلاستیک است. در سال های اخیر همراه با پیشرفت تکنولوژی و عیان شدن مزیت های بازیافت پلاستیک این موضوع در به صورت فراگیر در کشور ها اجرا می شود و تقریبا بسیاری از کشور ها من جمله ایران برای منظور های مختلف از جمله کاهش هزینه های ناشی از تولید پلاستیک نو اقدام به جمع آوری و بازیافت نمودن پلاستیک می کنند.

مباحثی که در این نوشته به آن می پردازیم شامل روش های بازیافت پلاستیک، تفاوت پلاستیک ها و نحوه بازیافت هرکدام از آنها، مزیت های بازیافت پلاستیک نسبت به معدوم کردن و تولید مجدد آن و همچنین سابقه بازیافت پلاستیک در ایران می باشد.

بازیافت پلاستیک با سایر مواد مانند کاغذ و مقوا و … متفاوت است و انواع پلاستیک به صورت جدا و مجزا بازیافت می شوند. نوع پلاستیکی که قرار است بازیافت شود روی فرایند بازیافت تاثیر می گذارد. بازیافت پلی اتیلن ها باید با هم، پلی پروپیلن ها با یک دیگر و پلی امید ها نیز با یک دیگر بازیافت شوند. در غیر این صورت هنگام بازیافت به مشکل خواهیم خورد.

فرایند بازیافت پلاستیک به این صورت است که ابتدا پلاستیک های یک نوع در کنار هم خرد شده و سپس ذوب می شوند. نکته ای که درباره پلاستیک ها وجود دارد این است که هنگام بازیافت باید بدون رنگ باشند. از پلاستیک های رنگ دار بازیافتی برای تولید کیسه های زباله استفاده می شود.

مسئله بعدی بحث رنگ مواد مختلف پلاستیکی می باشد. معمولا در فرایند ذوب بهتر است که پلاستیک ها دارای رنگ نباشند. چرا که هنگام انجام این فرایند معمولا رنگ به صورت یکنواخت در این ترکیبات تقسیم نمی شوند و یا اینکه سیاه می شوند.

مطابق با امار به دست امده تا سال ۲۰۱۵ می توان گفت که ۶.۳ میلیارد تن زباله پلاستیکی تولید شده است که از این میان تقریبا ۹ درصد آن ها بازیافت شده، ۱۲ درصد سوزاند شده و ۷۹ درصد آن دفن شده است.

باید بدانید که بازیافت پلاستیک می تواند تا حد زیادی از اثرات مخرب آن در طبیعت جلوگیری کند. لذا شما می توانید برای مشاهده انواع اثرات مخرب پلاستیک در طبیعت مقاله اثرات پلاستیک در طبیعت را مطالعه نمایید.

مراحل بازیافت پلاستیکروش های بازیافت پلاستیک

به طور کلی می توان روش های بازیافت پلاستیک را به سه دسته مختلف طبقه بندی کرد:

  • بازیافت مکانیکی
  • بازیافت انرژی
  • بازیافت شیمیایی

در خصوص روند بازیافت هر کدام از پلاستیک ها و هر روش می توان به موارد زیر اشاره کرد. عموما هرکدام از انواع پلاستیک در صورتی که دارای شرایط خاصی باشند به بعد از بازیافت در روند انجام یکی از مراحل زیر قرار می گیرند.

  • پلیمری سازی دوباره
  • تراکم دادن با گرما
  • بازیافت توزیعی
  • بازیافت شیمیایی
  • پیرولیز یا آتشکافت (مواد مختلف به وسیله حرارت بسیار زیاد اما در غیاب اکسیشن تخریب می شوند تا ترکیب جدیدی از تخریب آن ماده به دست آید)

همچنین لازم به ذکر است که به بهترین شرایط برای بازیافت پلاستیک زمانی است که میزان ترکیب مواد مختلف پلاستیکی به حداقل رسیده و آلاینده کمتری داخل آن باشد. چرا که مثالا ممکن است یک قطعه پلاستیک سه الی چهار بار بازیافت شود.

بازیافت مکانیکی پلاستیک

این روش رایج ترین روش بازیافت پلاستیک است که در طی آن ضایعات پلاستیکی و پلیمری در روش های مکانیکی مثل خرد کردن، شستن، ابگیری، خشک کردن، ذوب کردن و شکل دهی بازیافت می شوند و ماهیت آن ها تغییر نمی کند. اکثر ترمو پلاستیک ها به روش مکانیکی بازیافت می شوند.

با استفاده از دستگاه بازیافت پلاستیک می توان برخی از مراحل بازیافت پلاستیک را طی نمود. این دستگاه با سورتینگ پلاستیک و حذف ناخالصی و انواع مختلفن پلاستیک هایی که غیر قابل بازیافت می باشد و همچنین انجام عملیات خورد کردن آن برخی از مراحل را پیش می برد.

بازیافت شیمیایی پلاستیک

بعد از این عملیات با استفاده از دستگاه پرس پلاستیک پرس می شود و در کوره هایی مخصوص با توجه به نوع بازیافت مراحل بازیافت و تغییر ترکیب شیمیایی روی آن انجام می شود.

بازیافت شیمیایی پلاستیک

در بازیافت شیمیایی پلاستیک یک کاتالیزور وجود دارد که انواع پلاستیک را تجزیه می کند. محصولاتی که از این روش به دست می ایند از وزن کم تری نسبت به حالت اولیه برخوردار هستند البته این روش هزینه بسیار زیادی داشت و به همین علت متوقف شده است.

بازیافت انرژی پلاستیک

پلاستیک ها را در ظروفی زرد رنگ بازیافت می کنند. در صورتی که یک پلاستیک بیش از حد کثیف باشد امکان بازیافت و تبدیل مجدد ان به محصول وجود ندارد و نمی تواند به طور سالم مجددا مورد استفاده قرار بگیرد. در این هنگام است که بازیافت انرژی روی کار می اید.

زمانی که پلاستیک می سوزد حرارت زیادی را ایجاد می کند که انرژی زیادی برای تولید الکتریسیته به وجود می اورد. در واقع در بازیافت انرژی پلاستیک تبدیل به یک سوخت مناسب برای تولید انرژی می گردد.

بازیافت پلاستیک در ایران

مراحل بازیافت پلاستیک در ایران به صورت زیر است:

۱ – جدا کردن مواد پلاستیکی از یک دیگر

در این مرحله مواد و زباله ها دسته بندی می شوند. پلاستیک های مختلف نیز از یک دیگر جدا می شوند. مثلا پلی اتیلن های سبک و سنگین از یک دیگر جدا می شوند و هر یک از پلاستیک ها با ویژگی های مختلفی که دارند جداسازی می شوند. در صورتی که پلاستیک هایی از انواع مختلف با یک دیگر ترکیب و ذوب شوند یک مخلوط ناهمگن به دست خواهد امد که کیفیت بسیار پایینی خواهد داشت و نمی توان مجددا از آن برای تولید محصول استفاده کرد.

۲ – اسیاب کردن پلاستیک ها

بعد از جدا کردن مواد پلاستیکی از سایر مواد و جدا کردن پلاستیک های انواع مختلف، دسته های مختلف به صورت جداگانه وارد دستگاه اسیاب خواهند شد. این دستگاه ها تمامی پلاستیک ها را به خوبی خرد کرده و تبدیل به پرک های پلاستیکی می کنند. این پرک ها به طول معمول باید کم تر از ۲.۵ سانتی متر طول و عرض و ارتفاع داشته باشند.

۳ – شست و شوی مواد

پس از این که تمامی پلاستیک ها تبدیل به پرک های زیر ۲.۵ سانتی متری شدند نوبت به شست و شوی مواد می رسد. در این مرحله این پرک ها با مواد شوینده خاص یا معمولی مثل سدیم کربنات شسته می شوند و در این مرحله است که گرد و غبار و یا مواد فلزی که بین این پلاستیک ها وجود دارد از بین می رود. برای این که این جدا سازی و شست و شو به خوبی انجام شود تمام پلاستیک ها در یک استخر شناور می شوند تا فلزات و گرد و غبار موجود ته نشین شوند و در نهایت پلاستیک ها با کمک بازو های چرخشی از استخر خارج می شوند.

کارخانه بازیافت پلاستیک۴ – خشک کردن پرک های پلاستیکی

زمانی که پلاستیک ها از استخر خارج می شوند خیس هستند و لازم است که با سرعت زیادی خشک شوند چرا که در صورت خیس و مرطوب ماندن کیفیت پلاستیک نهایی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و کاهش خواهد یافت. این مواد داخل کوره های حرارتی رفته و به سرعت خشک می شوند.

کارخانه بازیافت پلاستیک

کارخانه های بازیافت پلاستیک در ایران کارخانه هایی هستند که در آن ها مواد پلاستیکی به روش مکانیکی جدا سازی و بازیافت می گردند. روشی که در قسمت قبلی توضیح داده شد روش متداولی است که در کارخانه های بازیافت پلاستیک در ایران مورد استفاده قرار می گیرد. در این کارخانه ها از دستگاه های بازیافت پلاستیک در انواع و حجم های مختلف استفاده می شود. البته این دستگاه ها هر کدام یک مرحله از بازیافت را انجام می دهند و دستگاهی تحت عنوان دستگاه بازیافت کامل وجود ندارد.

آموزش بازیافت پلاستیک

بازیافت پلاستیک یکی از صنایع مهم این روز ها است که هم درامد خوبی ایجاد می کند و هم نتیجه بسیار خوبی برای محیط زیست ما دارد. مواد اولیه ای که برای این کسب و کار وجود دارد بسیار زیاد است و در همه جا یافت می شود و همچنین محصول نهایی آن نیز همواره دارای تقاضای بسیار زیادی است و می توان روی فروش محصول نهایی به دست آمده از ان حساب کرد.

بازیافت پلاستیک pdf

شما با خواندن کتاب های مربوط به بازیافت پلاستیک و مشاهده فیلم های اموزشی بازیافت پلاستیک تا حد خوبی می توانید با نحوه بازیافت پلاستیک اشنا شوید ولی مانند هر کسب و کار و حرفه دیگری در صورتی که می خواهید در این زمینه حرفه ای باشید لازم است در دوره های اموزشی شرکت نموده و مهارت های لازم را کسب نمایید و همچنین نحوه ساخت و کار کردن با دستگاه های مخصوص به بازیافت را بیاموزید.

آمار بازیافت پلاستیک در ایران

از سال ۱۹۹۰ به بعد تقریبا با توجه به میزان مصرفی پلاستیک همان میزان بازیافت هم می شد اما خب آمار بازیافت انواع مختلف پلیمر های پلاسیتکی متفاوت است. مثلا برخی بیشتر و برخی کمتر هستند. جالب است بدانید که در ایران بالغ بر 15 درصد از پلاستیک ها برای تولید انرژی سوزانده می شود که این میزان معمولا در کشور های مشابه حدود ۸ درصد می باشد.

البته در کشور های شرق آسیا مانند ژاپن نرخ درح ال حاضر نرخ استفاده از زباله های پلاستیکی حدود 87 درصد می باشد که عدد بسیار خوبی می باشد.

کد های شناسایی پلاستیک

به طور کلی حدود ۷ نوع پلیمر پلاستیکی در جهان برای مصارف مختلف وجود دارند و هر کدام دارای مشخصات خاص خود می باشند. علاوه بر آن هر کدام از آن ها دارای کد شناسایی بازیافت مخصوص به خود هستند که با علامت انحصاری PIC و یک عدد مربوط به نوع آن شناسایی می شوند. این علامت معمولا در محصولات پلاستیکی درج می شود.

شما می توانید در جدول زیر هر کدام از انواع این پلاستیک ها را شناسایی کنید و ببینید که دقیقا هر کدام از این ها چه خواصی دارند و برای چه مصارفی مورد استفاده قرار می گیرند و کد بازیافت آن ها چیست.

 

کد شناساییخواصموارد استنفاده
PET01شفافیت و قدرت و عایق رطوبتبطری های نوشابه، شیشه های پلاستیکی مربا پنیر و ….
PE-HD02سختی، استحکام، مقاومت و عایق هوا و رطوبتلوله های آب، لوله های گاز کپسول های آتشنشانی، سیم برق و مخابرات، سیم تلفن و بطری برخی از شامپو ها
PVC03همه کاره و مناسب برای ترکیب با انواع دیگربسته بندی های غیر غذایی و ترکیب برای نرم کنندگی دیگر انواع پلاستیک، عایق کابل برق و …
PE-LD04انعطاف پذیری و آب بندی و استهکام و سهولت در استفادهکیسه فریزر ها
PP05استحکام و مقاوم در برابر گرما، همه کارهپلاستیک های قالب گذاشتن در ماکروویو و وسایل آشپزخانه و ظروف های مارگارین، درب بطری نوشابه
PS06همه کاره، شفاف، شکل گیری راحتکارتن تخم مرغ، بسته بندی بادام زمینی، فنجان، بشقاب و سینی و …
O07ترکیبیبطری های نوشیدنی و شیشه شیر کودک، دیسک های فشرده و عینک و شیشه های نشکن

شما می توانید برای آشنایی بیشتر با پلاستیک و انواع آن مقاله پلاستیک چیست را مطالعه نمایید.

سخن پایانی

امیدواریم که از مطالعه این مقاله لذت کافی را برده باشید، در آخر هم در بخش زیر می توانید از طریق لینک های درج شده از سایر محصولات موجود در پلاستیک فروشی آنلاین دیدن فرمایید.

با مراجعه به هر صفحه می توانید مشخصات محصول مربوطه را رویت کنید، و جهت استعلام قیمت محصول مورد نظر خود با ما تماس بگیرید.

لیوان اوشن

لیوان تایلندی

قیمت ماگ

لیوان پلاستیکی

خرید انواع سبد در فروشگاه کریمی پلاستیک :

سبد پلاستیکی

سبد پیک نیک

سبد حصیری

سبد لباس ارزان

سبد مسافرتی

مشاهده برند های مختلف :

محصولات بازن

محصولات کارن پلاستیک

محصولات گودبین

محصولات وینتج

هوم کت

مشاهده ظروف و اساس ضروری آشپزخانه :

سطل زباله

بانکه پلاستیکی

بانکه

سرویس مسافرتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *